Billy Elliot
Ik ben naar de musical Billy Elliot geweest. Het theater bevond zich in Scheveningen, in het AFAS Circustheater. Op vrijdag 5 juni 2015.
Recensie:
Edith Bal Verbeek
31 mei 20:28
Op uitnodiging van een vriend gisteravond naar Billy Elliot geweest. De plek in het circus theater was stukken beter dan de vorige keer bij Sister Act. Niet alleen was dat in de laatste week gewoon ronduit slecht doordat de muziek en de stemmen zeer slecht waren afgestemd. Ik vond de verhaal lijn in Billy Elliot tien keer beter. Wel kan ik me vinden in de reacties met betrekking tot het taalgebruik. De grens van het toelaatbare werd meerdere malen voor de leeftijdscategorie waar toch voor is geschreven en ook door wordt gekeken behoorlijk overschreden. Verder vond ik de tweede jongere in het toneelstuk qua gezichtsuitdrukking etc. echt iets neerzetten. De "(groot)moeders" Carry en Pia droegen het stuk geweldig uit zoals van top acteurs verwacht mag worden. Uiteindelijk wat mij betreft echt een heerlijke avond en als klap op de vuurpijl nog Jenny Areans ontmoet na afloop. Een van de kleinkinderen deed mee. Een geweldige vrouw waar ik ook veel respect voor heb.
De musical vond plaats in het AFAS Circustheater in Scheveningen, dat is een lijsttoneeltheater. De ruimte gaf een heel rustig, warm maar toch ook groot gevoel. Het decor van de musical veranderde heel vaak, de achtergrond was passend bij het verhaal dat op dat moment afspeelde. De belichting tijdens de musical was heel goed, omdat degene die aan het praten was stond in het licht en als er twee spelers aan het praten waren dan stond de spotlight op allebei. Het effect op het publiek was daardoor ook beter. De kostuums waren niet heel bijzonder, het waren gewone kleren. Alleen de tutu’s en de balletpakjes waren wel grappig. De achtergrond spelers hadden bijpassende kleren aan, voor het stuk dat op dat moment speelde. In de musical werd veel gezongen, tijdens het zingen danste de spelers af en toe, dat was leuk om naar te kijken. De dans was een musicaldans en een balletdans. De koorleden in de musical hadden alleen een muzikale rol, ze zorgde voor de muziek, voor bij het podium zat een dirigent die de koorleden dirigeerde.
Het verhaal van Billy Elliot gaat in het kort over Billy zelf. Hij zit onder boxen omdat dat moet van zijn vader, maar als hij een keer mee doet met de ballet les na zijn boxen gaat hij ipv boxen vort balletles volgen. De balletdocent vindt dat hij talent heeft, maar zijn vader mag dit niet weten. Zijn moeder is een paar jaar geleden overleden waardoor de oma in het zelfde huis woont dan Billy en zijn vader en broer. De vader en de broer zijn mijnwerkers die in staking zijn. Billy moet ook vaak op zijn oma passen. De vader komt via de bokleraar erachter dat Billy les krijgt van een balletdocent ipv van die boxleraar waardoor hij boos wordt en hem verbied de balletlessen nog te volgen. De balletdocent biedt Billy privéles aan. Zijn vader mag hier Absolut niks van weten. Tot de dag komt dat Billy is ingeschreven voor de dansschool in Londen en daar auditie te doen. De balletdocent en zijn vader komen weer met elkaar in contact waardoor het een ruzie in woorden wordt en Billy niet naar Londen mag. Met de kerst zoekt de vader van Billy de balletdocent op en zijn er uitgekomen dat Billy toch auditie gaat doen. Hij wordt toegelaten op de school. En wordt een balletdanser.
In de musical speelde drie personages de hoofdrol:
Billy Elliot: Een jonge jongen die wil balletten en het niet breed hebben thuis.
MRS. Wilkinson (balletdocent): Een strenge docenten, maar als ze ziet dat Billy talent heft wordt ze aardiger.
Vader: Een vader die geen dansende zoon wil, maar naderhand is hij heel trots op hem.
De band van zoon en vader was niet zo goed, omdat hij zijn zoon niet accepteerde hoe hij was. Later was de zoom vader band wel goed geworden. De band tussen vader een de balletdocent was ook niet zo goed omdat hij vond dat Billy niet mocht balletten en daar was ze het niet mee eens.
Tussen de docent en Billy was een band dat ze allebei respect voor elkaar hebben.
Ik heb het meeste met Billy meegeleefd, dat komt ook doordar de hele musical om hem draait en het komt ook doordat het zielig is dat zoon jonge jongen niet mag doen van zijn vader waar hij het vrolijkste van wordt. Het was ook een gewone, leuke en aardige jongen.
Het doel van de voorstelling was het publiek te amuseren, maar er zak ook wel een boodschap in. De boodschap was namelijk dat ballet niet alleen voor meisjes is maar ook voor jongens en dat jongens zelfs beter in ballet kunnen zijn dan meiden.
Ik verwachtte niet heel veel, voordat ik naar de musical ging. Maar ik had wel van een paar vriendinnen gehoord dat het een hele mooie musical is. Dus ik dacht wel dat het een mooie en indrukwekkende musical zou worden. De meeste indruk dat op mij heeft gemaakt is vooral het verhaal, want het is nog best een stap voor jongens om onder ballet te gaan. Ik vond het leuk om naar een verhaal te luisteren door middel van musicalmuziek.
Ik vond de musical Billy Elliot heel indrukwekkend. De musical was tot in de puntjes uitgewerkt, want het zag er allemaal heel mooi en verzorgd uit. De show had een indrukwekkende decors. De kostuums waren goed aangepast aan het verhaal. De muziek was heel mooi, vooral Billy Elliot zelf. Over de belichting was goed nagedacht. Het verhaal was goed in elkaar gezet, alles liep goed in elkaar over.
Maak jouw eigen website met JouwWeb