De Sint-Janskathedraal is een kathedraal die in de stad van ’s-Hertogenbosch ligt (De Kathedrale Basiliek van Sint-Jan Evangelist). De architect van de kathedraal is Herman Lerou. Ik heb de kathedraal bezichtigd op donderdag 19 februari 2015.
De sint Jan is een prachtige kathedraal: een van de mooiste van Nederland zo niet van Europa. Het is een stilteplek in de stad, ondanks alle leven er om heen. Rondom de St jan zijn prachtige straatjes om doorheen te lopen en je hebt er veel horeca waar je heerlijk kunt zitten voor een hapje of drankje, al dan niet...
De kathedraal is een paar keer gerestaureerd, hij is van 1858 tot 1985 helemaal gerestaureerd en in 1999 tot 2011 nog een keer. Je kunt aan het gebouw meteen zien wat voor functie die heeft, dat zie je namelijk aan de hoge toren en de klok er op. De kathedraal is opgebouwd uit bakstenen, dit komt doordat ze redelijk sterk zijn. In de kathedraal is veel gebruikt gemaakt van licht, dat hebben ze niet alleen gedaan door veel lampen in het gebouw te hangen, maar ook door ramen (glas in lood) in de kathedraal te plaatsen, zodat er voldoende lichtinval is. In de kathedraal is er gewerkt met veel verschillende kleuren. Dat komt vooral door de glas in lood ramen. Het gebouw lijkt van buiten groter dan dat hij van binnen is, natuurlijk is het gebouw van binnen ook heel groot, maar doordat het opgevuld is met meubels lijkt het wat minder groot te zijn. In het gebouw zelf is er eigenlijk niet echt een route. De muurvlakken in de kathedraal zijn open, wel staan er pilaren in de kathedraal. De kathedraal ligt op de hoek van de parade in ’s-Hertogenbosch, daardoor is de omgeving van de kathedraal wel druk.
Het gebouw heeft een hele open uitstraling, doordat het een heel hoog gebouw is. Doordat de versieringen heel mooi zijn geeft dat aan dat de kathedraal veel macht heeft.
De kathedraal heeft eigenlijk twee functies, het dient als museum voor de toeristen die er naar toe komen en het dient als kerk voor mensen die er de kerkdiensten bewonen. Het gebouw was oorspronkelijk als kerk gebouwd en niet als museum, later is het ook eigenlijk een museum geworden door de mooie beschilderingen en structuur binnen in de kathedraal. De vorm wijst wel naar de functie. Aan de kerk klok op de kathedraal kun je zien dat het een kerk is, van de binnenkant zie je ook heel duidelijk in wat voor stijl ze de kathedraal hebben gebouwd, namelijk in de gotische stijl dat kun je zien doordat het geen ronde bogen in zitten (romaanse stijl), maar dat het juist naar een punt loopt. Van buiten kun je niet zien dat het een museum is, maar eigenlijk is de kathedraal ook geen museum maar een kerk.
Ik had niet veel verwachtingen voordat ik de kathedraal gingen bezichtigen, ik wist namelijk nog niet heel veel over de Sint-Janskathedraal. De meeste indruk die de kathedraal op mij heeft gemaakt zijn de vormen en de versierselen in de kathedraal, want die zagen er echt heel mooi uit en de vormen waren goed over nagedacht. Ik vond het een prachtig gebouw. Zelf was ik nog nooit in zo’n groot gebouw geweest. De kathedraal was heel erg ruimtelijk en dat zag er heel mooi uit. De versierselen en de vormen in de kathedraal waren ook heel mooi gemaakt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb